Μαριάνθη Λάζαρη’s Updates
Δραστηριότητα 11ης εβδομάδας- Ομάδα 4
Στις περιπτώσεις που κάποιος εκπαιδευόμενος/ μαθητής έρχεται σε μια καινούρια τάξη, είναι σημαντικό ο εκπαιδευτικός να γνωρίζει τις προσωπικές του ανάγκες και προτιμήσεις, ώστε να προσαρμοστεί ομαλά. Αρχικά, να είναι κατανοητό το ιστορικό του, όπως η ηλικία, οι προηγούμενες εμπειρίες και τυχόν δυσκολίες. Επίσης, είναι χρήσιμο να γνωρίζει για τα ενδιαφέροντα και τον τρόπο μάθησης του, καθώς κάθε παιδί έχει διαφορετικές ανάγκες. Η παρατήρηση του παιδιού στην τάξη και η επικοινωνία με τους γονείς ή κηδεμόνες του μπορούν να βοηθήσουν στη συλλογή πληροφοριών για τις προτιμήσεις του, αλλά και για τυχόν δυσκολίες του στην κοινωνική ή μαθησιακή ένταξη. Ειδικά σε περιπτώσεις με ειδικές ανάγκες, η συνεργασία με άλλους εκπαιδευτικούς ή σχολικό προσωπικό μπορεί να προσφέρει χρήσιμες πληροφορίες. Με την κατάλληλη υποστήριξη και προσαρμογή του περιβάλλοντος, το νέο άτομο μπορεί να ενταχθεί εύκολα και να αναπτύξει τις ικανότητές του χωρίς προβλήματα.
Says:
Στη θέση του «says» ο εκπαιδευτικός καλείται να αντλήσει πληροφορίες από τα όσα λέει ο μαθητής μέσα στην τάξη. Για παράδειγμα, όταν κλήθηκε να παρουσιάσει την εργασία της ιστορίας μπροστά στους συμμαθητές του απάντησε: «Θα ήθελα να ξεκινήσει κάποιος άλλος πρώτα». Αυτό δείχνει πως είναι αρκετά ντροπαλός και δεν έχει νιώσει αρκετή οικειότητα με τους υπολοίπους ενώ παράλληλα παραμένει και ευγενικός. Ακόμα, στο μάθημα της μουσικής ανέφερε στη δασκάλα: «Έχω και εγώ κιθάρα στο σπίτι μου. Δεν ξέρω να παίζω πολλά τραγούδια…αλλά προσπαθώ να μάθω κι άλλα.» Σε αυτή τη φράση η εκπαιδευτικός αντιλαμβάνεται πως το παιδί έχει ενδιαφέρον για τη μουσική αλλά δεν πιστεύει πολύ στον εαυτό του. Ακόμα, η εκπαιδευτικός αντιλαμβάνεται πως ο μικρός μαθητής παρουσιάζει μία κλήση προς τις τέχνες καθώς όταν τους δίνει την δυνατότητα να κάνουν κάτι που τους αρέσει στο διάλειμμα που γίνεται μέσα στην τάξη, είτε ατομικά, είτε σε ομάδες, αυτός απαντάει: «Εγώ θα προτιμούσα να ζωγραφίσω με τις καινούργιες αγαπημένες μου ξυλομπογιές».
Thinks
Η προσαρμογή ενός ατόμου σε μια ομάδα ή μαθησιακό πλαίσιο δεν αποτελεί πάντα μια εύκολη υπόθεση. Σε μια περίπτωση σαν του Γιώργου, του νέου μαθητή, η ενσυναίσθηση των υπόλοιπων μελών είναι ίσως ο βασικότερος πυλώνας για την αποδοχή του από την υπόλοιπη ομάδα.
Ειδικότερα, αν κάποιος μπει στη θέση του Γιώργου και έχει την ικανότητα να κατανοήσει και να μοιραστεί σκέψεις και συμπεριφορές, δίνει τον χώρο στον ίδιο να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα και στο νέο περιβάλλον. Μέσω της ενσυναίσθησης λοιπόν, η προσαρμογή του μπορεί να επιτευχθεί χωρίς προβλήματα και να ενταχθεί στην ομάδα. Θα μπορέσει να ξεδιπλώσει τα ταλέντα του στην ζωγραφική και τη μουσική και, αν και ντροπαλός να δημιουργήσει φιλίες.
Η παραπάνω διαδικασία είναι πολύ σημαντική, καθώς πολλές σκέψεις περνούν από το μυαλό του Γιώργου: Άραγε θα θέλουν να με γνωρίσουν; Δεν μου αρέσει καθόλου το ποδόσφαιρο, γιατί όλη την ώρα μιλάνε γι'αυτό; Ανυπομονώ να δείξω στα παιδιά τις ζωγραφιές μου!
Does:
Ο Γιώργος, ένας χαμογελαστός αλλά ταυτόχρονα και ντροπαλός μαθητής έχει έρθει πρόσφατα στην τάξη και ήδη ξεχωρίζει με τις πράξεις και τη συμπεριφορά του. Παρά την ντροπαλότητα του βρίσκει τρόπους να ενταχθεί στο κοινωνικό περιβάλλον της τάξης. Συμμετέχει σε ομαδικές δραστηριότητες και βρίσκει ευκαιρία να συνδεθεί με τα υπόλοιπα παιδιά ειδικά όταν μοιράζονται κοινά ενδιαφέροντα όπως τη ζωγραφική και τη μουσική.
Στα καλλιτεχνικά ο Γιώργος ζωγραφίζει με φαντασία και αφοσίωση δημιουργώντας ζωγραφιές που εντυπωσιάζουν με τις λεπτομέρειες και τα χρώματα τους. Θέλει να δείχνει τις ζωγραφιές του στους συμμαθητές και τους δασκάλους , αναζητώντας ενθάρρυνση και παίρνοντας επιβράβευση. Συχνά προσφέρεται να βοηθήσει σε ομαδικές δραστηριότητες όπως σε αφίσες ή διακοσμήσεις για την αίθουσα της τάξης. Στη μουσική συμμετέχει με ενδιαφέρον και διάθεση, παρακολουθεί προσεχτικά τα μαθήματα, τραγουδάει μαζί με τους συμμαθητές του και δείχνει ιδιαίτερη χαρά όταν του δίνεται η ευκαιρία να εξερευνήσει κάποιο μουσικό όργανο. Παρακολουθεί με προσοχή όταν κάποιος παίζει ένα όργανο και ρωτά πως λειτουργεί, εκφράζοντας την επιθυμία του να μάθει περισσότερα. Η μουσική τον ενθουσιάζει και τον βοηθάει να εκφράσει τα συναισθήματα του. Οι πράξεις του δείχνουν να είναι ένα παιδί δημιουργικό και γεμάτο διάθεση να συμμετέχει, να μαθαίνει και να εξελίσσει τις ικανότητες του.
Feels:
Ο νέος μαθητής, ο Γιώργος, κατά την πρώτη του μέρα στην τάξη, πιθανότατα, θα ένιωθε συναισθηματική αβεβαιότητα και αγωνία, καθώς πρόκειται για ένα νέο περιβάλλον, με νέους συμμαθητές και δασκάλους. Παρά το γεγονός ότι είναι χαμογελαστός και ντροπαλός, αυτή η διάθεση μπορεί να κρύβει φόβο για το άγνωστο και ανησυχία για το πώς θα τον υποδεχτούν τα υπόλοιπα μέλη του τμήματος αλλά και του σχολείου. Η ντροπαλότητά του ενδέχεται να του προκαλέσει αίσθημα αμηχανίας και να έχει την ανάγκη να παρατηρήσει τη συμπεριφορά των άλλων, αν και συμμετέχει με ενθουσιασμό κατά την μαθησιακή διαδικασία. Η αγάπη του για τη μουσική και τη ζωγραφική θα μπορούσε να είναι ένας θετικός παράγοντας στην προσαρμογή του, καθώς του δίνει ένα μέσο έκφρασης και πιθανώς να ενθουσιαστεί όταν μπορεί να μοιραστεί αυτές τις δραστηριότητες με τους άλλους μαθητές. Ο εκπαιδευτικός μπορεί να ενθαρρύνει τον μαθητή, να εξελίξει τα ενδιαφέροντά του, έτσι ώστε ο ίδιος να αισθάνεται περισσότερο αποδεκτός. Συνολικά, θα ένιωθε πιθανώς έναν συνδυασμό ενθουσιασμού για το νέο ξεκίνημα και ανασφάλειας για το άγνωστο, ενώ η υποστήριξη από τον δάσκαλο και η ενσωμάτωσή του στις δραστηριότητες της τάξης θα μπορούσαν να μειώσουν τις αμφιβολίες του και να ενισχύσουν τη διάθεσή του για συμμετοχή.
Μέλη:
Μαριάνθη Λάζαρη U241N1072
Γεωργία Τζάνου U241N1146
Μιγκένα Κατσαμπούμι U231N0565
Ελένη Ζηδρου U241N0969
Μπαζούμα Δήμητρα U241N0928